lauantai 3. lokakuuta 2020

Professori Timo Honkelan muotokuva taidenäyttelyssäni

 

Timo Honkela

https://fi.wikipedia.org/wiki/Timo_Honkela

Timo Untamo Honkela (4. elokuuta 1962 Kalajoki 9. toukokuuta 2020 Helsinki) oli suomalainen tekoälytutkija. Honkela toimi vuosina 2014–2018 digitaalisten aineistojen tutkimuksen määräaikaisena professorina Helsingin yliopistossa ja Kansalliskirjaston Digitointikeskuksessa Mikkelissä. Aiemmin hän toimi tutkijana Aalto-yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella, jossa hän johti laskennallisten kognitiivisten järjestelmien tutkimusryhmää. Hän oli kieliteknologian dosentti Helsingin yliopistossa ja tietämystekniikan (erityisesti tietoteoreettista, kognitiivista ja sosiaalista mallinnusta koskevassa vuorovaikutussuunnittelussa) dosentti Taideteollisen korkeakoulun medialaboratoriossa, jossa Honkela toimi virkaatekevänä professorina vuosina 1998–2000.

Honkelan 2017 ilmestyneen kirjan Rauhankone tekemisen ja julkaisemisen avuksi syntyi aikaisemmin samana vuonna kansanliike. Kirja sisältää Honkelan ajatuksia tekoälyn ja koneoppimisen valjastamisesta tuottamaan ihmisille hyvää.

Honkelalla diagnosoitiin 2014 parantumaton aivosyöpä.

Honkelalle myönnettiin 2018 Mensa-palkinto.


Timo Honkela 1962–2020

https://www.hs.fi/muistot/art-2000006537850.html


Timo Honkela

Professori Timo Honkelalla on yli 30 vuoden kokemus tekoälytutkimuksesta. Hän tietää, mitä tekoälyn kestävä hyödyntäminen vaatii: menestykseen tarvitaan myös viisautta, yksinään älykkyys ei riitä.

Honkelalla on laaja näkemys siitä, miten merkittävät tehokkuus- ja kustannustehokkuusvaikutukset koneoppimisella, hahmontunnistuksella ja modernilla kieliteknologialla voi olla ihmisten elämään. Honkela esittää 1990-luvun alussa alkaneen oman neuroverkkotutkimuksensa ja sen soveltamisen pohjalta hyvinkin hätkähdyttäviä näkemyksiä siitä, miten tietotekniikan ala voi muuttua ja kehittyä.

Honkela kysyykin, mitä oikeastaan tarkoitamme sellaisilla asioilla kuin onnellisuus, oikeus ja tehokkuus. Vastauksia niihin ja moniin muihinkin kysymyksiin tarjoaa hänen maailmankuulu Rauhankone-projektinsa. Rauhankoneen tavoitteena on hahmotella, kuinka pystymme tekoälyn avulla tekemään parempia ja rationaalisempia päätöksiä, jotka parhaimmillaan voisivat johtaa rauhallisempaan maailmanjärjestykseen.

Honkelan ydinteesi on, että tekoälyssä on jotain, mitä ihminen ei pysty koskaan saavuttamaan: täysin objektiivinen tarkastelutapa maailmaan vapaana kaikista ennakkoluuloista, harhoista, ahneudesta ja itsekkyydestä.

Keynote: Monialaisten ja laajojen AI-hankkeiden johtamisesta

https://digisfaari.io/puhujat/timo-honkela/

Isojen AI-hankkeiden suunnittelu ja toteutus edellyttää ratkaisuja, jotka osin poikkeavat perinteisten tietotekniikkahankkeiden lähtökohdista. Koneoppimista ja neuroverkkoja hyödyntävissä hankkeissa on otettava huomioon se, että mukana on kehkeytyviä elementtejä, joita koskeva suunnittelu vaatii datan ja käyttöympäristön huolellista tarkastelua design-in-the-large -hengessä. Haaste ja mahdollisuus piilee siinä, että järjestelmä voi mukautua käyttäjään ja käyttötilanteeseen sekä hyödyntää kasvavaa määrää dataa järjestelmän käyttöaikana. Tällaisissa puitteissa järjestelmien suunnittelun, kehittämisen ja hyödyntämisen johtaminen on erityisen vaativaa. Kieliteknologian alueella on tulossa mahdolliseksi mallintaa ihmisten erilaisuutta ei pelkästään mielipiteiden ja mieltymysten osalta vaan myös ottaen huomioon kielen käytön ja tulkinnan yksilölliset vivahteet.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Timo_Honkela

https://twitter.com/thonkela

https://www.helsinki.fi/fi/ihmiset/henkilohaku/timo-honkela-9016312

https://www.gaudeamus.fi/rauhankone/



Kalajoelta lähtöisin ollut emeritusprofessori, tekoälytutkija Timo Honkela (1962-2020) on kuollut

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/594519

Emeritusprofessori Timo Honkela nukkui pois lauantaina 9.5.2020 vakavan sairauden uuvuttamana. Timo Honkela oli syntynyt Kalajoella 4.8.1962. Hän oli suomalainen tekoälytutkija.

Honkela toimi vuosina 2014–2018 digitaalisten aineistojen tutkimuksen määräaikaisena professorina Helsingin yliopistossa ja Kansalliskirjaston Digitointikeskuksessa Mikkelissä. Aiemmin hän toimi tutkijana Aalto-yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella, jossa hän johti laskennallisten kognitiivisten järjestelmien tutkimusryhmää. Hän oli kieliteknologian dosentti Helsingin yliopistossa ja tietämystekniikan dosentti Taideteollisen korkeakoulun medialaboratoriossa, jossa Honkela on toiminut virkaatekevänä professorina vuosina 1998–2000.

Timo Honkelan vuonna 2017 ilmestyneen kirjan Rauhankone – Tekoälytutkijan testamentti, tekemisen ja julkaisemisen avuksi syntyi aikaisemmin samana vuonna kansanliike. Kirjassa on Honkelan ajatuksia tekoälyn ja koneoppimisen valjastamisesta tuottamaan ihmisille hyvää.

Honkela kertoo teoksessaan, miten teko­älyä voitaisiin hyödyntää maailmanrauhan tavoittelussa ja konfliktien ehkäisemisessä.


Timo Honkelan Facebookissa tehty julkaisu:

Timo Honkela 4.8.1962 – 9.5.2020

Rakas ystävämme, isä, isoisä, veli ja puoliso, Emeritusprofessori Timo Honkela on nukkunut viime yönä rauhallisesti syvään uneen Suursuon sairaalassa vakavan sairauden uuvuttamana. Aivokasvain uusiutui kevään aikana ja vei voimat hiljalleen. Viimeiseen asti Timo taisteli, oli läsnä kanssamme ja sai olla kotona ja nauttia elämästä, musiikista, tieteestä ja golfista. Timo eli kokonaisvaltaisesti tapahtumarikkaan elämän, kiitos kaikki ystävät, sukulaiset, työkaverit ja muut yhteistyökumppanit. Liput liehuivat tänään korkealla koko Suomessa, Timon nimipäivänä, pois lukien Timon kotitaloa Katajanokalla. Aurinkoinen päivä olisi ollut mitä mainioin golfkierrokselle mistä Timo haaveili viimeiseen asti.

Timo piti aina elämää elämisen arvoisena ja uskoi ihmisten hyvyyteen. Olit sitten Timon pitkäaikainen ystävä tai puolituttu, oli hän kaikista kohtaamisista kiitollinen.

Lepää rauhassa, rakas Timo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti